Uczniowie naszej szkoły mieli okazję do aktywnego uczestniczenia w cyklicznych, jesiennych warsztatach organizowanych przez Centrum Integracji Społecznej w Mienianach. Tematami przewodnimi były jesienne warzywa – kapusta i dynia.
Podczas pierwszego spotkania dzieci i młodzież poznała dawne metody kiszenia kapusty. Samodzielnie szatkowali kapustę przy użyciu tradycyjnego sprzętu, ugniatali ją w drewnianych beczkach. Nikt z uczestników nie maił pojęcia, że jest to ciężka praca fizyczna. Mieli okazję zrozumieć, jak bardzo współczesne urządzenia elektryczne pomagają nam w codziennym życiu i ułatwiają pracę w gospodarstwie domowym.
Nagrodą za zaangażowanie w przygotowaniu produktów do kiszenia, każdy uczestnik warsztatów dostał słoik kiszonej kapusty na zdrową, pożywną surówkę. Dodatkowo organizatorzy warsztatów przygotowali ognisko, podczas którego obok tradycyjnego pieczenia kiełbasek, był kociołek sezonowych warzyw. Najmłodsi uczniowie sami przygotowali danie z kociołka. Było pyszne, aromatyczne i rozgrzewające. Nie było osoby, której by nie smakował ten posiłek.
Podczas drugich warsztatów pod hasłem „Święto Dyni” uczestnicy wykonywali jesienne dekoracje i ozdoby z dyni. Poznali kilka ciekawych informacji na temat uprawy i wykorzystywania dyni dawniej i dziś. Tym razem niespodzianką dla uczniów była porcja lodów, oczywiście przygotowanych z sezonowych owoców.
Tego dnia odwiedziliśmy także Cerkiew Prawosławną w Hrubieszowie, w której w bardzo ciekawy sposób ksiądz Jan Kot, wygłosił wykład. Uczniowie podjęli ciekawą dyskusje na temat budownictwa, zdobnictwa cerkwi oraz sprawowanych w nich obrzędach i mszach. Niestety nie mamy dokumentacji fotograficznej, gdyż zgodnie z prośbą księdza Jana, nie wykonywaliśmy zdjęć, aby uszanować wyjątkowość i świętość tego miejsca. Jednak wspomnienia z tej wizyty, obok pamiątek zostaną na długo w naszych naszej pamięci.