W roku szkolnym 2023/2024 uczniowie klasy II uczestniczyli w 14 edycji ogólnopolskiego projektu edukacji prozdrowotnej “Zdrowo jem, więcej wiem” realizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. Głównym celem projektu było wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych.
Ważnym celem było również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.Dzięki udostępnionym materiałom dzieci mogły w ciekawy sposób dowiedzieć się jak zdrowo się odżywiać. Po skończonym projekcie dzieci potrafią wymienić co powinniśmy jeść, a czego nie. Jakie są zalety jedzenia zdrowych produktów oraz jakie konsekwencje można ponieść, gdy jemy niewłaściwe produkty. Uczniowie dowiedzieli się, że pożywienie zawiera różne składniki. Wspólnie z rodzicami prowadzili zeszyciki „Moje nawyki żywieniowe i aktywność”. Dzieci przypomniały sobie Piramidę Zdrowia, tworzyły super zdrową kanapkę. A w ramach zajęć uczniowie przygotowali super zdrową sałatkę owocową, która smakowała wybornie a dzięki dostarczonym do organizmu witaminkom dzieci miały mnóstwo zapału i energii. Wszystkie stworzone prace wykonane przez dzieci (jadłospisy, plakaty, lapbooki) zostały włożone do czerwonej księgi zdrowych śniadań, która będzie udostępniana innym uczniom chcącym się zdrowo odżywiać. Nie sposób wymienić rzeczy, które uczniowie robili w ramach projektu, ale najważniejszą rzeczą jest uśmiech na ich twarzy i zadowolenie z wykonywanych zadań.